Eind september, begin oktober is Albatros gestart met de lancering van de Hibbot. Zoals we in een eerdere communicatie al aangaven, gaat het hier om een Belgische ontwikkeling, die door het Noorse bedrijf, Made for Movement, wordt gecommercialiseerd. Albatros, exclusief verdeler van de Made for Movement producten, is trots deze nieuwe technologie aan de zorgvragers en hun zorgdragers te kunnen aanbieden.
In deze Nieuwsbrief laten we de bedenker van de Hibbot, Ria Cuppers, aan het woord. Ria, welbekend bij de Bobath therapeuten, heeft haar jarenlange ervaring nuttig kunnen gebruiken bij het uittekenen en ontwikkelen van dit toch wel verrassende toestel.
Daarnaast hebben wij een eerste ervaring die we kunnen delen. Deva is een meisje van 2 jaar oud dat het toestel onder begeleiding van haar kinesitherapeute kon gebruiken. We laten de mama en de kiné in een andere post op deze website aan het woord.
Veel leesplezier.
Interview met Ria Cuppers, bedenker van de Hibbot.
HOE KWAM DE HIBBOT TOT STAND?
Hibbot is de nieuwste toevoeging aan het Made for Movement assortiment van bewegingsapparaten.
Maar in tegenstelling tot de andere producten is de Hibbot ontwikkeld in België door een klein team, bestaande uit een fysiotherapeut, een ingenieur en een business developer. We spraken met een van de initiatiefnemers achter het apparaat, kinderfysiotherapeut Ria Cuppers.
De zoektocht naar een betere oplossing
Ria werkt als kinderfysiotherapeut in haar eigen praktijk in België, iets wat ze al meer dan 35 jaar doet. Maar hoe goed ze ook kinderen kon helpen die naar haar praktijk kwamen, ze had het gevoel dat er meer gedaan kon worden.
"Het was moeilijk om te zien hoe kinderen opgroeiden en ondanks hun therapie en behandeling spiercontracturen en botmisvormingen ontwikkelden. Veel kinderen moesten geopereerd worden om te kunnen blijven lopen of, erger nog, verloren hun vermogen om te lopen als jongere of volwassene. Het was ook frustrerend om te zien hoe kinderen het goed deden tijdens de therapie, maar eenmaal buiten weer terugvielen in hun 'oude' gewoontes, zoals lopen met een verkeerde houding en met te veel buiging. Ik voelde me hulpeloos en dacht dat er iets moest zijn om deze kinderen actiever te maken, ook buiten de therapie-uren."
Toen ze Dirk, een ingenieur, ontmoette, realiseerde Ria zich dat ze een nieuw loophulpmiddel konden ontwikkelen om de therapiesessies van de kinderen uit te breiden buiten de fysio-uren. Maar er zijn al verschillende loophulpmiddelen op de markt - vanwaar deze plotselinge behoefte?
"Als mensen is het onze intrinsieke natuur om te doen wat ons de minste energie kost. Met de huidige apparaten gebruiken kinderen hun handen of andere lichaamsdelen om op het apparaat te leunen, waardoor het dragen van gewicht en het werken met antizwaartekrachtspieren suboptimaal wordt."
"Bovendien hebben kinderen bij veel apparaten een frame of tafel voor zich, wat de beweging en interactie met anderen beperkt. Op de kleuterschool kan het kind bijvoorbeeld worden uitgesloten van interactie met leeftijdsgenootjes of spelen met ander speelgoed."
Dit is, volgens Ria, waar de Hibbot echt in uitblinkt, door de uitdaging en ondersteuning in de leerfase van het lopen in balans te brengen en tegelijkertijd interactie met anderen mogelijk te maken.
"Kinderen moeten betrokken worden bij hun omgeving om gemotiveerd te blijven en door te gaan."
HOE HELPT HET PHYSIOTHERAPEUTEN?
Ria vond ook verbeterpunten binnen de kliniek. Kinderfysiotherapeuten staan voor de uitdaging om zowel hands-on hulp te bieden als interactie te hebben met het kind.
"Ik wilde dat zowel de kinderen als de therapeuten hun handen vrij hadden.
"Met de Hibbot kunnen fysiotherapeuten aandacht besteden aan de houding, het spierwerk en het dragen van gewicht van het kind, maar tegelijkertijd spelen en interacteren met het kind. Het maakt ook andere activiteiten mogelijk, zoals lopen op een loopband”.
Dit kan ook worden vertaald naar de thuisomgeving van het kind. Ria zegt enthousiast te zijn over de mogelijkheden die de Hibbot biedt, zowel voor het kind als voor de ouders.
"Het werkt goed in grotere kamers thuis en in de tuin, dus het kind krijgt de kans om thuis actief en vrijer te zijn. Ik denk dat ouders dat ook zullen waarderen."
GEEN TOVERSTAFJE
Als laatste opmerking benadrukt Ria dat de Hibbot met een voorzorgsmaatregel komt.
"Het is zeker geen magisch hulpmiddel dat voor elk kind zal werken. Maar ik kan het wel aanraden aan kinderen die nieuwsgierig zijn naar staan en de potentie hebben om te leren lopen - zelfstandig of met een hulpmiddel."
Het apparaat is ontwikkeld voor kinderen met een lengte tussen 60-125 centimeter en een maximaal gewicht van 30 kg, waardoor het ook geschikt is voor de allerkleinsten - zelfs als ze groter worden.
"Dat is het mooie van de Hibbot. Je kunt hem zo instellen dat hij precies de ondersteuning geeft die het kind nodig heeft, en hem geleidelijk aanpassen aan de vooruitgang van het kind."
Op de vraag wat ze wil dat de Hibbot bereikt, heeft Ria één grote wens.
"50 procent van de kinderen met spastische bilaterale cerebrale parese verliezen hun vermogen om te lopen in hun adolescente leven. Mijn wens is om deze achteruitgang nog verder uit te stellen door al vroeg in het leven kracht en een betere uitlijning op te bouwen."
Comments